Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Jubileer 2016

Under hösten 2016 drar vi igång en ny föreläsningsserie på temat Jubileer.
Läs nedan om de olika jubileerna som arrangeras i höst.

Plats: Jonsereds herrgård,
William Gibsons väg 21, Jonsered
Anmälan per e-post: jonseredsherrgard@gu.se
Kostnad: 100 kronor inklusive kaffe/te och fralla.
Gäller ej 3 dec. OBS! ENDAST KORTBETALNING!

 

Handelns vagga – 50 år
För 50 år sedan, den 21 november 1966, revs Basarerna på Kungstorget. De hade uppförts som ett indirekt resultat av beslutet att bygga Börshuset på Stora Torget. Många är de välkända företag som startat sin verksamhet i dessa bodar som byggdes redan 1850.
Nu börjar det bli färre och färre göteborgare som minns bodarna som en gång var så typiska för Kungstorget.
Föredrag av den kände göteborgsprofilen och författaren Lars O. Carlsson som kåserar i ord och bild kring Basarerna och handeln.
Datum: 27 september kl 18.00

Grönköpings Veckoblad – 100 år
”Sveriges största månatligen utkommande veckotidning”, Grön-
köpings Veckoblad, firar i år hundraårsjubileum – för andra gången. Det är en presshistorisk tilldragelse som måste sägas vara övermåttan anmärkningsvärd, möjligen hart när enastående.
Föredrag av Erik Blix, journalist, programledare och 1999-2005
chefredaktör för Grönköpings Veckoblad.
Datum: 18 oktober kl 18.00

Yttrandefriheten – 250 år
I år fyller världens äldsta yttrandefrihetslag, den svenska tryckfrihetsförordningen, 250 år. Frågan är om den blir så mycket äldre. Information sprids i allt högre grad med andra medel än tryckpressen. Det innebär nya juridiska villkor för yttrandefriheten. Den ärorika Tryckfrihetsförordningen är möjligen mogen för att bytas ut.
Föredrag av Pär-Arne Jigenius, tidigare chefredaktör och ansvarig utgivare för Göteborgs-Tidningen och Göteborgs-Posten, Allmänhetens Pressombudsman, PO, och gästprofessor i journalistik vid Göteborgs universitet.
Datum: 23 november kl 18.00

Högskolan för scen och musik – 100 år - INSTÄLLT!
I år är det hundra år sedan det som idag är Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet (HSM) grundades. En påminnelse om det får man när det i höst första gången är Öppet hus på Jonsereds herrgård. Där bjuder då musikerna Daniel Berg (marimba) och Tobias Granmo (violin), båda lärare på HSM, på jubileumskonsert.
Fri entré.
Datum: 3 december kl 13.00

 

 

Sidansvarig: Eva Staxäng|Sidan uppdaterades: 2016-10-26
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?