Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Övrig utgivning

Elva sidor av Taube

De flesta ser förmodligen Evert Taube som en glad och sorglös bohem. Tvärtemot den gängse bilden vill Elva sidor av Taube presentera ett mångfacetterat konstnärskap. Genom bidrag från litteratur-, musik- och konstvetare, liksom från kulturjournalister och andra som följt Taubes arbete på nära håll, tecknas ett vidgat och fördjupat porträtt. Läsaren får möta allkonstnären Evert Taube – från den tidiga kabaréscenens glade gamäng till den lärde nationalskald han var vid slutet av sitt liv.Antologin tar sin utgångspunkt i en seminarieserie om Evert Taube som arrangerades på Jonsereds herrgård 2006–2012 och samlade flera av Sveriges ledande Taubekännare. Bland författarna finns David Anthin, Martin Bagge, Jacob Forsell, Lars Lönnroth, Martin Nyström, Bo Strömstedt och Maria Taube. Boken är rikt illustrerad med fotografier ur Taubearkivet och illustrationer av Ulf Sveningson.

Elva sidor av Taube är utgiven med stöd av Svenska Akademien, Stiftelsen Olle Engkvist Byggmästare och Kungl. Patriotiska Sällskapet. I samarbete mellan Folkuniversitetet, Göteborgs universitet och Svenska Visakademien.

ISBN: 978-91-85359-12-7
Utgivningsdatum: 2014-03-10
Boken kan beställas från Folkuniversitet: http://www.folkuniversitetet.se/Las-mer/Bestall-bocker-och-skrifter/Akademiska-press/Bestalla-bocker/

Ellen Key mitt i världen

Ellen Key (1849–1926) blir aldrig inaktuell. Som författare, opinionsbildare och samhällsvisionär utövar hon fortfarande inflytande. En gigant i sin samtid, älskad, missförstådd och ibland hånad – Ellen Key var känd vida utanför Europas gränser. Hon var en av Sveriges främsta kulturpersonligheter, en pionjär insnärjd i sin tids alla tankegångar och debatter. Komplicerad i såväl person som gärning, men också en eklektisk tänkare av vikt inom en rad olika områden – från design och pedagogik till frågor om kön och religion – vid en tid då kvinnor inte förväntades ta plats i offentligheten.

Ellen Key har påverkat allt från den moderna skolan till kvinnans rätt till orgasm och hon tog sig den närmast konstnärliga rätten att säga emot sig själv, samtidigt som litteraturen och yttrandefriheten löper som en röd tråd genom hennes motsägelsefulla textvärld. Ellen Key mitt i världen utgör en introduktion till en lika betydande som snårig tänkare. Lär känna författaren och människan Ellen Key, närvarande i alla tider.

Boken tar sin utgångspunkt i seminarieserien Från Strand till strand till strand som arrangerades av Folkuniversitetet, Göteborgs universitet, Ellen Keyinstitutet och Partille, Ödeshögs och Västerviks kommuner 2009–2010. Bland deltagarna fanns Ulrika Knutson, Ronny Ambjörnsson och Anneli Jordahl. Den är skriven av kulturskribenten Lis Hellström Sveningson, för illustrationerna står Ulf Sveningson som tidigare under 30 år var tecknare vid Göteborgs-Posten.

ISBN: 978-91-85359-10-3
Utgivningsdatum: 2011-09-22
Boken kan beställas på: jonseredsherrgard@gu.se

Sidansvarig: Eva Staxäng|Sidan uppdaterades: 2014-06-04
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?