Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

INSTÄLLT Banbrytande berättelser: Ett dockhem

Föreläsning

INSTÄLLT! Henrik Ibsens drama Ett dockhem skakade kulturvärlden vid premiären i Köpenhamn 1879.

I pjäsen om makarna Torvald och Nora granskas äktenskapet som institution och kvinnans roll som maka och mor. Nora väljer att lämna man, barn och rollen som dockhustru. Det här var omvälvande tankegångar i Skandinavien under 1800-talets slut, som skapade stor debatt. Hur uppfattades Ett dockhem i sin samtid, och varför skapade pjäsen debatt? Vilken betydelse hade Nora-rollen, och hur kommer det sig att hon fortfarande lever kvar i litteraturen och på teatrarna?

Lyssna på Birgitta Johansson Lindh, doktor i teaterstudier och litteratur vetenskap vid Göteborgs universitet, som berättar om ett av historiens mest omdiskuterade dramer.


Plats: Jonsereds herrgård, William Gibsons väg 21, Jonsered
Pris: 100 kr inkl kaffe och smörgås - endast kortbetalning
Anmälan per e-post: jonseredsherrgard@gu.se
Program: 18.00 kaffe, 18.30 föreläsning, 19.15 samtal och frågor
Vägbeskrivning: se www.jonseredsherrgard.gu.se

Arrangörer: Jonsereds herrgård och Institutionen för litteraturvetenskap, idéhistoria och religion vid Göteborgs universitet, samt Folkuniversitetet och Partille bibliotek.


---


Banbrytande berättelser - litterär salong med föreläsningar om litteratur som har förändrat synen på människan och världen, som påverkat lagstiftning, samhällsordning och historieskrivning, och som i en del fall skapat nya villkor för dikten själv.

Datum: 2020-09-15

Tid: 18:00 - 20:00

Kategorier: Litteraturvetenskap

Plats: Information om digital plattform inom kort

Kontaktperson: Jonsereds herrgård

Sidansvarig: Jonsereds herrgårds redaktion|Sidan uppdaterades: 2019-01-22
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?