Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Bokmässan 2017

Jonsereds herrgård på Bokmässan
 

Det som är kvar när vi glömt vad vi lärt oss

Torsdag 28 september kl 11.00-11.45
Vad är egentligen bildning? Konserverade kunskaper om kungar och krig? Lagrade latinläxor och drillvänliga diktcitat? Eller raka motsatsen? Det som – för att citera Ellen Key – ”är kvar sedan vi glömt allt vad vi lärt oss”? Varför betraktas den humanistiska bildningen som mer eftersträvansvärd än den naturvetenskapliga? Är det viktigare att kunna citera Shakespeare än att känna till innebörden av termodynamikens andra huvudsats?
Panel: Eva Wiberg, rektor, Göteborgs universitet, Fredrik Hedenus, docent, Chalmers, Ida Östenberg, docent i Antikens kultur och samhällsliv, Göteborgs universitet, Ulf Danielsson, professor i teoretisk fysik, Uppsala universitet.
Moderator: Ola Sigurdson, professor i tros- och livsåskådningsvetenskap, ordförande i Jonsereds herrgårds styrgrupp, Göteborgs universitet.
Arrangörer: Göteborgs universitet
Plats/lokal: sal K2

Vill du ta del av seminariet "Det som är kvar när vi glömt vad vi lärt oss" - klicka här!

Algoritmbubblornas tid

Fredag 29 september kl 10.00–10.45
Sant eller falskt – det tycks i medievärlden spela allt mindre roll. Vi söker selektivt information som bekräftar eller rent av förstärker våra egna åsikter och verklighetsbilder. Allt tyder på att vi är på väg in i ett Post Truth Society. Hur går det med bildningen där? Vem bryr sig i en värld, där den information som förmedlas i allt större utsträckning produceras i filterbubblor och ekokammare, om fakta som inte är alternativa? Ett samtal om algoritmbubblornas konsekvenser för demokratin, det fria ordet och våra liv med Jan Helin, programdirektör på SVT, Jesper Strömbäck, professor i journalistik vid Göteborgs universitet, och Ulrika Knutson, publicist och hedersdoktor vid Göteborgs universitet.
Samtalsledare: Jonna Similä, programkoordinator, Hanaholmen.
Arrangörer: Svenska kyrkan, Göteborgs universitet och Hanaholmen – kulturcentrum för Sverige och Finland
Plats/lokal: sal K2

Vill du ta del av seminariet "Algoritmbibblornas tid" - klicka här!

Vad säger vi med rösten?

Fredag 29 september kl 17:00-18:00
Följ med på ett samtal om attityder till olika dialekter, accenter och rösttyper.
Medverkande: Carl Engwall, universitetsadjunkt, institutionen
för svenska språket, Henric Holmberg, skådespelare och regissör, Jenny Nilsson, akademiforskare, Institutet för språk och folkminnen, Barbro Wallgren Hemlin, doktor i nordiska språk, institutionen för svenska språket
Moderator: Anders Franck, programchef, Jonsereds herrgård, Göteborgs universitet.
Arrangör: Institutionen för svenska språket, Göteborgs universitet
Plats/lokal: B 05:77

Populism - så funkar det

Lördag 30 september kl 12:00 – 12:20
Populismen är det ett av de vanligaste tillhyggena i den politiska debatten. Men vad innebär det egentligen? Är all populism av ondo? Och hur började det? Göran Greider och Åsa Linderborg har gett sig själva i uppdrag att förklara - och försvara - populismen som politiskt fenomen. De samtalar med Anders Franck.
Arrangör: Natur & Kultur, Jonsereds herrgård, GU, Svenska kyrkan
Plats/lokal: Bildningsscenen

 

Bildningsperspektivet – en utmaning för hållbar utveckling!

Söndag 1 oktober kl 14.00

Utbildning är en nyckelfaktor för att nå de av FN fastställda 17 hållbarhetsmålen. Det finns stora och olika utmaningar för utbildningen runt om i världen, såväl vad avser tillgänglighet till utbildning på alla nivåer inte minst till högre utbildning, som den kunskap som förmedlas elever och studenter. Bildningsperspektivet får allt mindre utrymme. Hur påverkar detta den så viktiga förmågan till kritiskt tänkande, att se de komplexa sammanhangen i samhällsutvecklingen? Det är våra framtida samhällsmedborgare, som på olika sätt deltar i utveckling och beslutsfattande, som utbildas.
Hur kan Sverige medverka till att bildningsperspektivet och de humanistiska och sociala kunskaperna uppmärksammas i den högre utbildningen internationellt? Sverige har värnat det breda kunskapsperspektivet i utbildningen och har också ett förtroende vad gäller tillit och respekt för allas lika värde i samhället.

Medverkande: Helen Hellmark Knutsson, Minister för högre utbildning och forskning, Tomas Kjellqvist, vice ordförande i Svenska Unescorådet, och Pam Fredman, President IAU.
Moderator: Anders Franck, programchef på Jonsereds herrgård vid Göteborgs universitet.​
Arrangör: IAU och Svenska Unescorådet
Plats: Internationella Torget
 

Klicka här för att komma till Göteborgs universitets samlade medverkan på bokmässan.

 

 

Sidansvarig: Eva Staxäng|Sidan uppdaterades: 2017-10-02
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?