Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Bokmässan 2018

Jonsereds herrgård på Bokmässan 2018
 

I bild: satiren

torsdag 27 september 2018 kl 12:00-12:45

Satiriska bilder – en samhällskritisk genre med anor från 1700-talet – var länge stående inslag i europeiska dagstidningar. Och det är de fortfarande i länder som Frankrike, Storbritannien och Danmark. Men inte i Sverige. Här opererar satirtecknarna numera i fack- och veckopress och på egna sajter på nätet. Vad beror det på? Och vilka är konsekvenserna – för satiren och för samhället?

Medverkande: Orla Vigsö, professor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Göteborgs universitet, Robert Nyberg, tecknare, och Ulrika Knutson, kulturjournalist.
Moderator: Ingrid Elam, kritiker och professor i litterär gestaltning vid Göteborgs universitet.
Plats: Scen K2
Arrangör: Jonsereds herrgård/Göteborgs universitet


Filmen om Emilie – mest läst, mest översatt,
ändå raderad ur historien

fredag 28 september 2018 16:00-17:45

Programpunkten inleds med en film, därefter diskuteras filmen. Historiens vingslag slår över berättelsen om Emilie Flygare Carlén, 1807-1892. Pinfärsk forskning visar att hon var sin tids mest lästa, bäst betalda och mest översatta svenska författare. Vår första deckardrottning, enligt litteraturprofessor Yvonne Leffler. I Europa rankades hon i nivå med Dickens och Dumas. I dag nästan glömd. Hon vare sig skrev eller uppträdde som det förväntades av en kvinna. Var det därför det litterära etablissemanget slog till med vad vi i dag kallar hot och hat? "Hon var olärd, qvinna men understod sig ändå att vara ett snille."
Medverkande: Yvonne Leffler, professor i litteraturvetenskap, Göteborgs universitet, Andreas Hedberg, lektor i litteraturvetenskap, Uppsala universitet.
Moderator: Ingrid Elam, litteraturkritiker och professor i litterär gestaltning.
Filmen presenteras av regissören Bodil Tingsby.
Plats: Scen G4
Arrangör: Riksbankens jubileumsfond, Jonsereds herrgård Göteborgs universitet, Tingsby Kommunikation och Filmpoint

 

Hur skriver man spännande deckare?

Söndag 30 september kl.12.30

En av lockelserna med deckare och annan kriminalfiktion är spänningen. Hur får man en text att bli spännande för läsaren? Tycker alla att samma saker är spännande? Vilken funktion har spänningen för läsaren? Dessa och fler frågor besvaras av professor Dag Hedman från Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion, Göteborgs universitet.
Plats: GU:s monter B07:74
Arrangör: Jonsereds herrgård

 

Klicka här för att komma till Göteborgs universitets samlade medverkan på bokmässan.

 

 

Sidansvarig: Eva Staxäng|Sidan uppdaterades: 2018-09-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?