Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Darwin och litteraturen

Föreläsning

Efter att Charles Darwin publicerade Om arternas uppkomst (1859) fylldes brittisk och amerikansk litteratur av nya människobilder.

Evolutionsteorins inflytande syns i sagor och äventyrsböcker, politiska utopier, socialrealistiska tragedier och filosofiska allegorier. Varför var författare och läsare så fascinerade av en vetenskaplig teori? Kanske därför att de reagerade på en epokgörande utmaning mot den mänskliga psykologin. Evolutionsteorin skiljer sig från alla tidigare förklaringar av människans uppkomst: den är mer kognitivt ansträngande och känslomässigt otillfredsställande.
Litteraturen hjälpte till - och hjälper fortfarande till - att översätta dessa svårigheter till moderna myter. Till vilken nytta?

Föredrag av Emelie Jonsson, fil. dr vid Göteborgs universitet.

Program:
18.00 Kaffe
18.30 Föredrag
19.15 Samtal och frågor

Anmälan per e-post: jonseredsherrgard@gu.se

Kvällsföredraget ingår i serien Banbrytande berättelser - föredrag om litteratur som har förändrat synen på människan och världen, som påverkat lagstiftning, samhällsordning och historieskrivning och som i en del fall dessutom skapat nya villkor för dikten själv.


Datum: 2018-04-11

Tid: 18:00 - 20:00

Kategorier: Litteraturvetenskap

Arrangör: Jonsereds herrgård/Göteborgs universitet

Plats: Jonsereds herrgård, William Gibsons väg 21

Avgift: 100 kr inklusive kaffe och fralla ENDAST KORTBETALNING!

Kontaktperson: Eva Staxäng

Sidansvarig: Eva Staxäng|Sidan uppdaterades: 2013-02-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?