Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nya berättelser om Sverige

Seminarium

Kenneth Hermeles nya bok En shtetl i Stockholm handlar om en pojke som växer upp i en ortodox judisk familj på Södermalm. Mitt i folkhemmet, mitt under tillväxtmirakel och rekordår, befinner han sig på ett märkligt sätt både innanför och utanför det Sverige som tar form efter andra världskriget.

Medan andra uppväxtskildringar handlar om rörelsen från landsbygd till stad, eller från arbetar- till medelklass, får vi här följa ett liv där den primära identiteten är den egna gruppens samtidigt som svenskar är några andra.
Pojken är svensk jude, aldrig judisk svensk. Det ger honom ett utanför- och underifrånperspektiv som öppnar världen för honom.
Kan det vara en historia som förebådar de berättelser som dagens nya svenskar en gång skriver om hur det var att komma till Sverige på 2000-talet?

Till seminarierna skickas personliga inbjudningar ut. Antalet platser är begränsat. Skulle du vilja delta i något av dem om plats finns skriv till jonseredsherrgard@gu.se och meddela det.

Kenneth Hermele är ekonom, fil dr i humanekologi och författare. Edda Manga är fil dr i idé- och lärdomshistoria och verksam vid Mångkulturellt centrum i Stockholm.

Datum: 2018-04-05

Tid: 12:00 - 16:00

Kategorier: Samverkan

Arrangör: Jonsereds herrgård/Göteborgs universitet och Folkuniversitetet

Plats: Jonsereds herrgård, William Gibsons väg 21

Kontaktperson: Eva Staxäng

Sidansvarig: Eva Staxäng|Sidan uppdaterades: 2013-02-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?