Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Övriga kulturevenemang

Filmade seminarier från Almedalen 2017

Tradition, identitet och mångfald - kulturarv i ett globaliserat samhälle


Klicka här för att se det filmade seminariet!

Betydelsen av begreppet kulturarv varierar. Det kan vara byggnader, miljöer, strukturer men också traditioner och seder. Vad har kulturarv för betydelse och hur skapas det? Hur påverkas synen på kulturarv av ett alltmer globaliserat samhälle? Är det värt att bevara? Vems ansvar är det i så fall?
Medverkar gör Qaisar Mahmood, författare, chef kulturmiljöavdelningen, Riksantikvarieämbetet, Fredrik Sunnemark, docent idéhistoria, universitetslektor kulturvetenskap, Högskolan Väst, samt Ulla Berglindh, lektor i svenska, Göteborgs universitet

Ingen tid för fakta - när känslor och åsikter jämställs med forskning och vetenskap

Klicka här för att se det filmade seminariet!

Det har skett något med synen på fakta och kunskap. Fosrksningsresultat börjar ifrågasättas med argument som att de inte "känns bra" eller att "jag håller inte med". Vad kommer detta tvivel från? Vad händer med ett samhälle där förtroendet för bildning, vetenskap och forskning sjunker?

Medverkar gör Bengt Kristensson Uggla, professor filosofi, kultur, företagsledning, Åbo Akademi, Ulrika Knutson, journalist, författare, kulturskribent, Heléne Lööw, docent historia, inriktning extremism och samhällsskydd, Uppsala universitet, och Morten Sager, universitetslektor vetenskapsteori, Göteborgs universitet.


Varför begränsa sig till mänskliga rättigheter - bör även transhumana robotar inkluderas?


Klicka här för att se det filmade seminariet!

Vi ser en ökad närvaro av robotar i samhället. Människor byts ut mot transhumana gestalter med artificiell intelligens. Hur påverkar detta uppfattningen om vad en människa är? Behöver vi omdefiniera rättigheter till att omfatta även det transhumana? Är kontraktet av mänskliga rättigheter förlegat?
Medverkar gör Claes Strannegård, biträdande professor i kognitionsvetenskap, Göteborgs universitet, Susanne Wigorts Yngvesson, docent i etik, lektor i teologi och mänskliga rättigheter, Teologiska Högskolan Stockholm, Ashkan Fardost, föreläsare teknologi och digitalisering, samt Anna Lindman, journalist och programledare.

 

Kontaktinformation

Programverksamhet

Anders Franck
Programchef
031-786 5415

Eva Staxäng
Programansvarig
031-786 1258

Sidansvarig: Eva Staxäng|Sidan uppdaterades: 2017-10-03
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://jonseredsherrgard.gu.se/kultur/ovriga-kulturevenemang/
Utskriftsdatum: 2018-02-20